Contraindicatii curcuma-tumeric

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Turmericul-Curcuma este o plantă din familia Zingiberaceae , înrudită pe această ramură cu ghimbirul, chiar şi asemănătoare ca aspecct al rizomilor. Nu este o plantă pretenţioasă, mediul în care se dezvoltă cel mai bine necesitând o căldură constantă şi multă apă.

Primii care au descoperit proprietăţile miraculoase ale gălbuilor rizomi sunt indienii, din gastronomia lor nelipsind turmericul sub formă de condiment, dar şi frunzele plantei, folosite pentru prepararea anumitor mâncăruri dulceag-amărui, impregnate puternic de aroma înţepătoare a turmericului. Popoarele asiatice folosesc în mod frecvent turmericul, atât sub formă de condiment, cât şi ca alte produse precum ceaiul, uleiul sau tinctura.

Specific acestor zone, este foarte uşor de procurat, iar ca produs comercializat are costuri moderate, chiar mici, indiferent de piaţa de desfacere.

Principala parte care se foloseşte din plantă este rădăcina. Rizomii gălbui se culeg şi se coc aproximativ 45-50 de minute în cuptoare, după care se macină şi se obţine înţepătorul condiment, cu izul specific asiatic. Apreciat şi folosit în mod masiv pe plan local, turmericul şi-a extins foarte mult în ultimul timp zona în care este apreciat şi folosit, datorită proprietăţilor extraordinare ăe care le are, fiind un adevărat medicament pentru organism şi un deliciu în gastronomie.

Însă, ca orice produs care face bine unora, acesta poate face rău altora. Fie pentru că nu este acceptat de organism, fie că excesul sau consumul constant poate avea şi efecte adverse sau poate interfera cu medicamente sau cu simptomele anumitor afecţiuni,  înainte de a începe să folosiţi turmericul ca şi condiment sau de a alege produse alimentare sau alt tip de produse pe bază de turmeric, trebuie ţinut cont de faptul că există şi contraindicaţii ale turmericului.

Rizomul, rădăcina turmericului conţine alfa şi beta turmerone, alfa curcumen, zinziberen, monoterpene, curcumină, cea care dă culoarea galbenă specifică, săruri minerale, peptine solubile în apă, polizaharide şi uleiuri volatile.

Preparatele pe bază de turmeric sunt indicate pentru tratarea tulburărilor circulatorii, luxaţiilor, hematoamelor, febrei musculară, bolilor  hepato-biliare sau artritei reumatoide.

Acţiunea turmericului este foarte extinsă, proprietăţile sale transformându-l într-un adevărat medicament.

Turmericul are acţiune coleretică, stimulează eliberarea bilei, ajută ficatul în eliminarea toxinelor, înhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor.

Are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, înbunătăţeşte circulaţia, purifică sângele, previne infarctul, este antiaterosclerotic, reglează nivelul colesterolului, creşte mobilitatea articulaţiilor, reduce tumefacţia, calează tusea şi durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice şi este un foarte bun cicatrizant.

Turmericul poate fi folosit sub diverse forme. Cea mai frecventă utilizare este sub formă de condiment. Din turmeric se fabrică o serie de preparate fitoterapeutice, cum ar fi tincturi, capsule sau uleiuri. Turmericul este folosit în fabricarea de produse alimentare. Astfel, turmericul se află printre ingredientele pastelor cu turmeric, laptelui de orez cu turmeric, este folosit pentru pregătirea biscuiţilor digestivi cu turmeric şi miere sau este îmbuteliat ca şi suc natural. La noi se comercializează acum şi ceai din frunze sau rizomi de turmeric, fie simplu, fie în diverse combinaţii.

Fiecare produs pe bază de turmeric-curcuma vine însoţit şi de date legate de contraindicaţii. Fiind o plantă folosită de mii de ani în zona asiatică, s-a putut face o statistică de pază pornind de la  istoricul medical al locuitorilor acestor zone, mari consumatori de turmeric, şi s-a constatat că acest miraculos condiment aromat şi parfumat, consumat în exces şi pe o perioadă foarte lungă de timp poate genera iritaţii gastrice care în timp conduc la apariţia ulcerului gastric.

Folosirea curcumei ca şi condiment ar trebui făcută cu precauţie. Nu se va depăşi o cantitate de o linguriţă rasă la o cantitate de aroximativ  1 kilogram de mâncare preparată. Înfuzia din rădăcină de turmeric se va prepara doar dintr-o linguriţă de produs şi 200 mililitri de apă, şi nu se vor consuma mai mult de două astfel de porţii pe zi. Tinctura de turmeric nu va depăşi, ca şi cantitate administrată zilnic, mai mult de 20 de picături. În general, turmericul impune moderaţie. Nu scuturaţi plicul cu condiment deasupra cratiţei cu mâncare. Nu veţi avea niciun control asupra cantităţii presărate. Cel mai bine este să măsuraţi cu o linguriţă.

Însă contraindicaţiile turmericului par a nu se opri aici. Datorită amplorii pe care a luat-o consumul de turmeric pe plan mondial, instituţii avizate au decis că ar trebui demarate cercetări ample în vederea stabilirii exacte a raportului recomandări/contraindicaţii/precauţii şi a impactului pe care ar putea să îl aibă acesta asupra organismului uman.

Instituţii precum ACS-American Chemical Society, NIH-National Institutes of Health sau UMMC-University of Maryland Medical Center au decis să descopere misterele acestei plante utilizate de mai bine de 4000 de ani în medicina ayurvedică.

Instituţiile care au demarat cercetări asupra turmericului vin cu date conform cărora dintre cele 200 de componente ale plantei, 184 sunt cotate ca având capacitatea de a fi sau deveni toxice, 64 dintre acestea fiind hepatotoxice.

Turmericul ar putea diminua masiv capacitatea sângelui de coagulare. Acest fapt poate genera hemoragii. Este total contraindicat a se consuma turmeric  de către persoanele care au un tratament medicamentos anticoagulant, de către diabetici, şi  chiar de către o persoană care nu are aceste probleme însă se află   în perioada premergătoare unei intervenţii chirurgicale.

Conform instituţiilor acreditate, pe un studiu realizat pe animale s-a constatat că turmericul poate reduce nivelul glicemiei la animalele cu diabet, însă nu este încă stabilit dacă acelaşi efect s-ar putea sesiza şi asupra organismului uman.

Excesul de turmeric poate favoriza instalarea unei stări generale nu tocmai bune, însoţite de episoade de vomă, greaţă, indigestie, dureri de stomac, scaune dese şi gaze intestinale.

Despre contraindicaţiile turmericului ar trebui să ţină cont şi  cei care au probleme cu vezica biliară, consumul   acestei plante având un potenţial mare în a agrava boala, mai ales în cazul calculilor biliari.

Testele au demonstrat că turmericul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Ce nu se ştie încă, este doza care trebuie administrată şi perioada pe care ar trebui să se extindă tratamentul.

Turmericul este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Iar în cazul copiilor, nu li se va administra niciun produs cu componente din turmeric, până când nu se va consulta medicul pediatru. Nu trebuie introdus copiilor în alimentaţie, pe baza faptului că asiaticii administrează copiilor lor acest condiment. Organismul nostru are o moştenire genetică cu care vine, influenţată geografic,  şi este net diferită de cea a altor culturi, mai cu seamă a unora atât de diferite.

Persoanele cu un fond alergic,  nu numai alimentar ci care vizează chiar  şi plantele şi  polenul, ar trebui să evite consumul de turmeric sau să-l introducă cu mare moderaţie , testându-şi reacţiile.

Contraindicaţiile turmericului sunt de luat în seamă, în special pentru faptul că nu este un produs  comercializat de mult timp pe piaţa noastră.

Despre orice element nou pe care îl introducem în organism, ar trebui să ne documentăm, fără a ne opri  doar la beneficii. Medicina este deschisă noului şi informării permanente, deci un medic este cel mai în măsură să vă dea sfaturile avizate şi să vă îndrume corect.

Turmericul este o plantă miraculoasă, cu mari beneficii pentru organismul uman. Acest lucru este atestat prin istoricul medical al locuitorilor zonelor în care turmericul este folosit de mii de ani. Însă este de datoria noastră să ne documentăm, să manifestăm moderaţie atrunci când îl folosim şi să nu ne expunem organismul unui risc.

Dacă parcurgem paşii cu grijă şi constatăm că nu ne încadrăm într-un profil opus beneficiilor turmericului, cum ar fi cel al persoanelor care au anumite afecţiuni sau parcurg tratamente ce nu sunt compatibile cu acesta, dacă sesizăm că organismul nostru accesptă acest condiment, atunci putem consuma cu moderaţie şi cu plăcere,  ne putem bucura de aroma specială a iute-amăruiului turmeric, preparând mâncăruri delicioase, servind biscuiţi cu turmeric, bând un suc natural sau combinând paste ce au în componenţă curcumina, în sosuri delicioase şi apetisante. Un pahar de lapte cu turmeric va fi delicios şi ne va face bine, atâta timp cât ne permite organismul să-l consumăm.

Nu consumaţi niciodată un produs până nu sunteţi convinşi că nu vă încadraţi în profilul-contraindicaţii.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *