Cât de sigur este turmericul pentru bebeluși în perioada de diversificare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Foarte multe mămici știu deja cât de benefic este turmericul, însă stau pe gânduri când vine vorba de introducerea acestui condiment în etapa de diversificare. Despre turmeric trebuie să știți că se obține din rădăcina plantei. Practic, rădăcina în stare uscată se macină într-o pulbere fină, obținându-se astfel pudra de turmeric pe care o găsim în majoritatea magazinelor într-o culoare galben intens, cu o tentă portocalie. Are un parfum subtil și un gust ușor amar.

Știți deja și că turmericul este cel mai utilizat condiment în unele țări, în special în India. De fapt și de drept, turmericul a fost un ingredient activ în multe terapii ayurvedice și naturale, având ca scop îmbunătățirea stării de sănătate. În țările unde utilizarea turmericului nu face parte din metodele de gătit, se poate achiziționa turmeric sub formă de pastile și suplimente.

În România, turmericul a început să își facă loc în rețetele noastre de vreo câțiva ani încoace, fiind adesea combinat cu alte condimente, cum ar fi curry. Acum, folosim turmeric la foarte multe sosuri, tocănițe, ghivece de legume, marinate pentru carne, dar și pentru a oferi o culoare plăcute mâncărurilor pe bază de cereale, precum cușcuș, bulgur sau orez. Desigur, putem cumpăra turmeric și sub formă de băutură instantă, pastile sau suplimente. Este, așadar, un condiment de nelipsit din bucătăria românească.

Turmericul este sigur pentru bebeluși?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi dat printr-un simplu da sau nu. Pe de o parte, consumul de turmeric este sigur pentru copiii sănătoși, dar pe de altă parte, bebelușii nu au nevoie de turmeric pentru a crește și pentru a se dezvolta frumos. Până la vârsta de 1 an, bebelușul își primește toți nutrienții de care are nevoie din laptele mamei sau din formula de lapte, așa că este bine să limitați cantitatea de turmeric pe care i-o oferiți bebelușului. În plus, este recomandat să discutați cu medicul pediatru despre utilizarea turmericului în hrana bebelușului, deoarece turmericul poate interfera cu anumite medicamente și, de asemenea, poate duce la complicații dacă bebelușul suferă de anumite probleme medicale.

În schimb, folosirea externă a turmericului este considerată sigură pentru bebeluși, și asta pentru că turmericul are proprietăți de vindecare a rănilor. Atunci când este amestecat cu lapte sau smântână, redă moliciunea pielii bebelușului.

Folosit în cantități minime – cât să ofere puțină culoare hranei – și cu aprobarea medicului pediatru, părinții pot introduce turmericul în etapa de diversificare. Consumul de turmeric vine cu nenumărate avantaje pentru toate persoanele, inclusiv pentru bebeluși. Dacă nu există nicio problemă sau afecțiune care ar putea interzice consumul de turmeric, atunci bebelușul poate beneficia de un start puternic în viață consumând doar un vârf de turmeric în hrana sa.

Turmericul este atât de benefic întrucât conține curcumină, unul dintre componentele bioactive ale turmericului, considerat de mare ajutor în ameliorarea tulburărilor neurodegenerative, precum scleroza multiplă, boala Alzheimer și boala Parkinson. De asemenea, turmericul ajută la combaterea depresiei.

Proprietățile antioxidante puternice ale turmericului pot susține tratamentele standard pentru cancer. Turmericul asigura ameliorarea simptomelor cancerului de piele, de colon, de prostată și de sân. În plus, turmericul are proprietăți antiinflamatorii și, prin urmare, este extrem de util în timpul tratamentului pentru osteoartrită.

În cele din urmă, turmericul deține proprietăți antimicrobiene și protejează astfel organismul de infecții virale și bacteriene, susține sănătatea ficatului, îmbunătățește digestia și este de mare ajutor în tratamentul pentru constipație și ulcerul peptic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *