Ambalaje biodegradabile alimentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ambalajul alimentar biodegradabil a fost cândva o noutate, dar acum este utilizat pe scară largă și disponibil într-o multitudine de produse standard și personalizate. Explozia de interes pentru aceste materiale este o reflectare a preocupării tot mai mari a consumatorilor în ceea ce privește sustenabilitatea și mediul. Produsele ecologice sunt utilizate pentru mai multe tipuri de alimente rapide, alimente procesate și băuturi – inclusiv produse lactate, produse de panificație, produse delicioase, salate, supe și gustări. Pachetele de produse precum cafea, tacâmuri de unică folosință și alimente vrac pot profita și de materiale de ambalare durabile.

Materialele de ambalare biodegradabile sunt polimeri derivați în mod natural, care sunt obținuți din diverse produse agricole, cum ar fi amidonul, celuloza, proteinele și uleiurile vegetale. Polimerii biodegradabili obținuți din aceste surse sunt în principal regenerabili și sunt de ajutor pentru menținerea unui mediu durabil. Materialele plastice convenționale utilizate pentru ambalare sunt nocive, non-biodegradabile și duc la încălzirea globală și la poluarea apei și a aerului. Prin urmare, mai multe guverne au impus diverse reglementări pentru a interzice utilizarea pungilor convenționale de plastic, ceea ce la rândul său a crescut consumul de hârtie și pungi de plastic biodegradabile pentru ambalare.

Piața de ambalaje biodegradabile este segmentată în diverse industrii destinate utilizării finale, respectiv produse alimentare, băuturi, produse farmaceutice și îngrijire personală. Alimentele sunt cel mai mare segment de industrie pentru utilizare finală, urmat de băuturi. Printre industria de utilizare finală, se estimează că segmentul de produse alimentare, băuturi va înregistra o creștere semnificativă pe piața ambalajelor biodegradabile în perioada de prognoză, datorită progreselor tehnologice în ceea ce privește reducerea deșeurilor de plastic și dezvoltarea materialelor de unică folosință ecologice. Mai mult, interzicerea folosirii materialelor de ambalare convenționale în ambalajele pentru alimente și băuturi, creșterea gradului de conștientizare cu privire la utilizarea produselor pe bază de bio, consumul tot mai mare de alimente ambalate și creșterea alimentelor, industria băuturilor sunt principalii factori ai creșterii pieței ambalajelor biodegradabile.

Printre tipul de produs, segmentul de ambalaje biodegradabile pe bază de plastic a ocupat poziția dominantă pe piața ambalajelor biodegradabile. Amidonul și acidul poliactic (PLA) sunt principalii polimeri biodegradabili din plastic folosiți pentru ambalare. Acești polimeri sunt utilizați pe scară largă în industria de utilizare finală a alimentelor și a băuturilor, deoarece acestea sunt pe bază bio și nu conțin substanțe chimice dăunătoare, ceea ce le face să fie cele mai preferate materiale polimerice pentru aplicații de ambalare a alimentelor și a băuturilor. Prin urmare, creșterea industriei alimentare și a băuturilor este un factor cheie pentru creșterea consumului de polimeri bio. Aceasta la rândul său face ca segmentul de ambalaje biodegradabile pe bază de plastic să fie cel mai mare segment de tip de produs de pe piața globală a ambalajelor biodegradabile.

Obiectele standard utilizate în mod obișnuit includ forme de copt, pungi pentru pâine, farfurii de hârtie, cutii pentru sandwich, boluri de ciorbă, tăvi cu un singur compartiment și cu mai multe compartimente, recipiente pentru salate din două bucăți, recipiente laterale, căni pentru băuturi, cutii pentru desert, etc. Aceste produse pot fi personalizate pentru a se potrivi cu dimensiuni speciale și cu etichetare sau tipărire pentru identificarea produsului. Produsele standard au avantajul de a fi disponibile la prețuri competitive în cantități mici, cu livrare în aceeași zi sau în ziua următoare. Produsele personalizate sunt mai potrivite pentru cerințele de volum mare, iar marcarea este prioritară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *